Denne artikkelen er hentet fra Sandefjords Blad 01.09.2001
Lange dager. Ekspedisjonen fra Sandefjord jobber lange dagerfor å partere blåhvalen på Jan Mayen. I spissen for flensearbeidetstår 76 år gamle Thorbjørn Gunnerud.
–Uten Thorbjørn Gunnerud hadde vi aldri greid dette, skryter museumssjef Jan Erik Ringstad.
–Det er helt utrolig å se ham i aksjon – han er svært sprek til å være 76 år. Som gammel flenser har han dette i fingrene. Det spesielle er at han stadig må finne løsninger på tvers av læreboken, for det er helt annerledes å flense en hval på en strand enn om bord på et kokeri. Det er tydelig at han trives med denne jobben, for han smiler fra øre til øre, forteller Ringstad.
Instruerer ferske flensere
Gunnerud selv er nokså beskjeden på tråden fra Jan Mayen.
–Det er veldig hyggelig med ros, men jeg synes alle er så positive og flinke – både gjengen fra Sandefjord og stasjonsmannskapet her. Jan-Helge Olsen og Øystein Myhre har aldri flenset før, men de er flinke og tøffe. Jeg peker og sier at de skal skjære der og der, og det går veldig fint, forteller 76-åringen, som synes flensejobben skiller seg fra forholdene han jobbet under i sine år i Antarktis.
–Stor opplevelse
–Da hadde vi jo vinsjer i alle retninger som hjelpemiddel. Her er det også kraftige dønninger som beveger hvalen, og det er masse grus og stein som skjemmer knivene. Men jeg hadde ærlig talt ikke trodd jeg skulle oppleve å flense igjen – det er 41 år siden sist. Dette er en stor opplevelse, forteller Gunnerud.
Han synes jobben hittil har gått greit, og lukten plager ham ikke.
–Nei, hvalen er i veldig godt hold, og det kunne vært langt verre, sier han.
Har tatt rundt 20 tonn
Både torsdag og i går hadde gjengen på Jan Mayen lange arbeidsdager.
– Vi fikk av ei bukflenge på noen tonn torsdag. Vi prøvde å dra hvalen lenger opp på stranden, men det var umulig. Fredag fikk vi av ei ryggflenge og litt mer av buken, så vi har vel tatt i alt rundt 20 tonn hittil, forteller Jan Erik Ringstad.
Under høyvannet i går klarte de å dra hvalen omtrent fem meter lenger opp på stranden ved hjelp av dønninger og bulldosere. Hvalen er nå delt i to omtrent på midten, og bakparten er flyttet lenger opp på stranden. Hodet ligger fremdeles under vann.
Spent på hodet
–Vi vet ikke hvordan hodet ser ut, om det er skadet eller ødelagt på noe vis. Det er 60 centimeter forskjell mellom høyvann og lavvann. Vi håper nå på godt vær slik at vi kan jobbe med hodet når det ligger på stranden når det er lavvann, og vi trenger nok en hel arbeidsdag til det, sier Ringstad.
Det er enorme dimensjoner det handler om når blåhvalen skal parteres.
–Vi fikk av noen spekkflenger på kjaken, og de er omtrent en halvmeter tykke. Gunnerud mener denne hvalen er spesielt feit, like feit som de hvalene han jobbet med i Antarktis for mange år siden. Han mener også at det tykke spekklaget kan være én grunn til at hvalen fløt, sier Ringstad, som antar at hvalen kunne ha blitt til olje fylt på to tankbiler.
Trenger tre dager til
Ekspedisjonen regner med at de trenger tre fulle arbeidsdager til for å fullføre jobben. Med arbeidsdager menes dager med gode værforhold.
Skjelettet skal ligge på stranden til neste sommer. Det må fraktes med båt tidligst i juni, og stranden er eneste mulige utskipingssted.
Du kan se flere bilder fra arbeidet på Jan Mayen på våre internettsider: Bilder fra hvaljakten.