Har startet flensingen

Denne artikkelen er hentet fra Sandefjords Blad 31.08.2001

Hval. I går kunne selve jobben starte for Jan Mayen-gjengen. Nå har de begynt å flense blåhvalen.

Tone Merethe Ude

Partering av hval

–Det er en milepæl at vi nå kunne starte med flenseknivene. Alle er veldig glad for å komme i gang, forteller Stig-Tore Lunde til Sandefjords Blad på telefon fra Jan Mayen.

Etter startproblemer med at de syv sandefjordingene først lå værfast på Island og så dramatikken da hvalen hadde flyttet seg én kilometer på grunn av været, kunne den egentlige jobben endelig starte i går.

Flyttet seg igjen

–Det har gått veldig bra i dag. I morges fant vi ut at hvalen hadde flyttet seg rundt 50 meter sørover, og dermed lå den bare på stranden uten steiner – akkurat slik vi hadde håpet, forteller Stig-Tore Lunde.
Ekspedisjonen – med god hjelp av stasjonsansatte på Jan Mayen – forberedte flytting av hvalen. Stropper ble festet til det store dyret, og med en gummibåt, en større båt og slepetau ble blåhvalen slept tre-fire kilometer nedover, før den ble trukket inn på stranden igjen av to bulldosere.

Skal lenger opp

–Den veier rundt 70 tonn, så bulldoserne dro den opp på stranden så langt de klarte. I første omgang skal vi skjære oss ned slik at vi kan dra den lenger opp, men vi vet ennå ikke hvor mye som må bort før vi klarer det, sier Lunde.
Han beretter at ingen foreløpig har brukket seg på grunn av lukten fra det døde dyret.

–Den lukter ikke så ille som man skulle tro – i hvert fall ikke ennå. Kjøttet er jo ikke noe særlig, så det vi skjærer bort, blir kassert. Men vi er mer spent før vi skal åpne vommen. Vi håper i alle fall det ikke blir servert hvalkjøtt mens vi er her, humrer han.

Må jobbe raskt

Lunde forteller om fint vær uten tåke og vind.
–Været skifter veldig fort her oppe, så vi må bare jobbe raskt og utnytte lyset mens det er lys. Det går fint fordi vi får god hjelp av stasjonen er – i dag var vi til sammen 15 som holdt på, forteller Stig-Tore Lunde.

Til tross for forsinkelser i starten er han og resten av ekspedisjonen fra Sandefjord beredt til å fullføre jobben med å bringe hvalskjelettet til Sandefjord.

–Jeg vet ikke helt hvordan det går i forhold til budsjettet. Men dette skal vi klare – vi skal i mål, slår Lunde fast.