Mimrebrev fra André Bogelund

Takk og stor takk, jeg har det fint den dag i dag!
Det er en uforglemmelig tid jeg hadde på hvalfangst fra august – 51 til april – 53.
Ikke alle fikk sjansen til å være med på dette «eventyret», jeg fikk nå i hvert fall sjansen selv om jeg ikke var norsk statsborger, jeg kommer fra Polen.

Jeg var med «Southern Venturer» til Salvesen ned til Øya, de mindre koselige forhold på lugaren vil jeg hoppe over. På varmen gikk jeg med bar overkropp med et kors som hang i en hyssing rundt halsen. Det var vel en utfordring i seg selv blant mange hard- barka mannfolk.

Om bord i «Venturer» viste det seg å gå bra., vi gikk til Aruba og bunkret.
Det ble en tur både på «sjappa» for en drink og en tur på Kjerka, hvor uten tvil presten var en sjømannsprest. Brev ble sendt og mye skjedde.

Myhre, skipperen på kokeriet la ned forbud mot å ha noe drikkenes om bord, han hadde alliert seg med havnemyndighetene slik at det ble kontroll i «gaten». Men han skulle bare vite hvor smarte hvalfangere på vei til Syd Georgia var!

Første gang jeg kom ned gled jeg greit inn i miljøet på Leith Harbour.
Vil jeg bli akseptert som en blant en halvpart nordmenn og en halvpart britiske statsborgere?
Salvesen selskapet var jo bygd opp slik. Når vi gikk fra Husøyflaket med «Venturer» var jeg vettskremt, jeg var eneste som kunne kalles en outsider. Ikke norsk, ikke brite. En dag på koka ble det klarert ut.

Jeg følte meg hjemme og siden dette har jeg ikke hatt noen redsel, jeg gled inn i det som kalles dagens miljø!
En arbeidskameratkrets som jeg ikke tror er å oppdrive noe annet sted i verden.
For ikke lenge siden hørte jeg en skytter si: «Vi var alle hvalfangere», dette varmet mitt gamle hjerte.
Det var et fellesskap for meg i 18 mnd. En misunte ikke skytterens inntekt, en sto på for at det skulle bli mest mulig til fordeling til alle involverte.

Det ble satt pris på at vi fikk en flaske rom for innsatsen vi gjorde for å få en båt fort på vannet. Det at vi fikk en belønning syntes jeg var flott! Fra Leith er det aldri blitt skrevet noe fra verksted folka. Jeg vil avslutte her.
Men er det noen andre som kan skrive noe?