Kaskelotten nr. 24: Juni 2001 - 8. årgang

Vår egen hvalfanger bok

Det har vært snakk om å få samlet Østfold hvalfangerens historie mellom to permer. ØHK har vært i kontakt med flere forfattere, men det har blitt med tanken og noen utredninger.

Men nå, - hvis alle krefter er med oss kan boka ligge under mange juletrær 2001!!!

Har du noe å fortelle om? Eller gode hvalfangerfotos?

I så fall kan du som østfolding og tidligere hvalfanger ta kontakt med forfatter Torbjørn Ødegaard (tlf. 69 32 44 39) fra Fredrikstad.
Ødegaard er i ferd med å skrive historien om hvalfangerne fra Østfold, og konsentrerer seg om Antarktis- og Afrika-fangsten i perioden 1946-1968.

Ødegaard er interessert i å komme i kontakt med hvalfangere som synes de har noe å fortelle, og som har bilder.
Det beste er om østfoldinger er med på bildene, og at man kjenner navnene på disse.

Vi trenger bidrag til boka

Angående hjelp til boka så burde mange ha noen bilder som dere kan låne bort. Legg bildene i en konvolutt og skriv navn og adresse utenpå. Medlemmene kan få kjøpt boka til redusert pris, så du burde lete etter bilder eller / og bidra med en historie!
Boka skal inneholde like mange sider med bilder som historier og tekstsider.

Spesielt ønsker Ødegaard også å intervjue folk fra Indre Østfold som jobbet som bønder på sommeren, og som arbeidet på hvalkokeriene om vinteren. Disse er det ikke mange av i Fredrikstad-distriktet, der de fleste jobbet på hvalbåter som skyttere, styrmenn eller matroser.

Ellers er det meste av interesse. Bilder fra hvalfangermiljløene i Sjømannskirken i Durban og annet fra Afrika er også av interesse. Med denne boken ønsker forfatteren og Østfold Hvalfangerklubb å få historien i balanse. Østfoldinger på hvalfangst er en lite omtalt gruppe. I grunnen merkelig når man tenker på at de beste skytterne kom fra Onsøy og andre steder i Fredrikstad-distriktet.

Kom med ditt bidrag og ring forfatteren, Torbjørn Ødegaard tlf. 69 32 44 39.
Send også dine fotografier med tekst og husk å skriv ditt navn og adresse på konvolutten som bildene legges i, - bilder er veldig viktig!

Torbjørn Ødegaard, Toldbodgt. 36 B, 1632 Gamle Fredrikstad


ONASSIS - Liv og levnet til Ari Onassis

Et utdrag fra boka Onassis
Oversatt av Svein Borgen
Original: Peter Evans

... Han gjorde notater om alt, samtidig som han studerte kanadierne og målte deres bekymringer. Om natten arbeidet han med sitt kjøpetilbud og trakk fra noen tusen dollar for hvert engstelige blikk kanadierne hadde utvekslet. Mot slutten av tredje dage sto han på dekket av Canadien Miller og gryntet og gned seg på ørene og ristet på hodet. Han ville kjøpe de seks skipene, sa han, til en pris av tjue tusen dollar pr. stykk. Det var et tøft utspill, men han var den eneste deltager i byen. Kanadierne kremtet og harket og gav seg. Nå var han endelig blitt skipsreder.
Hans første handling i denne egenskap var å døpe om Canadien Miller og Canadien Spinner. De to første skipene i hans flåte ble Onassis Penelope og Onassis Sokrates, oppkalt etter hans mor og far.

Hun sto sammen med en liten gruppe av passasjerene ved relingen på Augustus og vinket farvel til venner som hadde kommet for å ønske dem god reise fra Buenos Aires til Genua, siste etappe på en moderne pilegrimsreise til Antarktis. Han kunne ikke få øynene fra henne. Hun lignet på Garbo med sine barberte øyenbryn og hule kinn, og hadde en aura av frekk sensualitet og alvorlig fatalisme. Hun ble oppmerksom på at han stirret så intenst at hun gjengjeldte det med et smil.

(Red. anm.: - det ble en del nysgjerrighet som etter hvert pirret begge)
Han ( Ari) hadde lagt merke til at millionæren don Juan Christophersen befant seg blant menneskene som vinket farvel til henne, og at det var til denne millionæren hun kastet en rose fra buketten sin.
… (med hjelp av masse fem dollar sedler fikk han frittet mye ut av betjeningen, for flere sedler fikk han lugar i nærheten av Ingeborg Dedichen).
Denne damen, Ingeborg D. reiste sammen med bla. Gustav Bull

en fremtredene norsk skipsreder, og Lars Christensen som eide en hvalfangstflåte. I. D. var yngst av de syv barna til Ingvald M Bryde også en fremtredene skipsreder. * * *
. . . Flere dager senere snakket Ari til henne da de møttes i svømmebassenget . . . (han var klossete …) ***
. . . effektivitet var det som telte mest i alle ting. Det må være forferdelig å være pengelens, sa hun, fornøyd over at det var så lett å snakke sammen ( det gikk på flere språk). Han presenterte seg.
”Og De er Mme Dedichen, vet jeg, vi kommer til å bli gode venner”.
. . . Purseren hadde fortalt henne at han var gresk konsul i Buenos Aires – og skipsreder. Da ble hun betenkt, fra sin tidlige barndom hadde hun hørt klager over de greske skipsrederne, de fant på de mest fantastiske skrøner overfor Lloyd’s i London.
Men om kvelden ble han invitert til bordet til Lars Christensen og frue og Gustav Bull og I. Dedichen.
Dette var menn som han (grekeren) senere skulle gjøre bruk av.
Året er 1934. - - det ble mye reising , dyre hoteller og restauranter når de kom til land. – men Ingeborg var en sommerfugl, på videre sverming. En dag fikk disse til en kontrakt; Bryde, Lars Christensen, advokat Anders Jahre (ble fremskaffet av Ingeborg Dedicen) grekeren og Hede på Götaverken. Nå ville verdens første 15.000 tonns tankskip for en pris på 800.000 dollar framstå –. Ari ga en bankett til 150 gjester på Grand Hotel i Göteborg kvelden før Arison skulle sjøsettes i juni 1938.
Jahre og Ari samarbeidet den første vinteren av annen verdenskrig.
Ari hadde syslet med hvalfangst under krigen i California, så ble det forhandlinger med tyske industriherrer og hvalkokeriet Olympic Challenger (tidligere T2-tankeren H.F. Whiton) med et mylder av ”eiere” i Syd Amerika og Tyskland ble Onassis med på det han kalte ”gambling av det mest primitive slag”. Fra dagboka: ”I dag drepte vi nesten bare blåhval” skrev en tysk planarbeider, 7. sept. 1954 en måned før sesongen var lovlig åpnet utenfor vestkysten av Sør-Amerika. . . . *** i Rotterdam ble Olympic Challenger og lasten beslaglagt. . . Ari Onassis’ hvalfangsteventyr; var født i en bar i Hamburg, ble begravd i en nattklubb i Tokyo.

(Hjemmets bokforlag)


Den siste hval ble tatt for 33 år siden

I 1968 kom den siste hvalfangstekspedisjonen hjem til Sandefjord og fortøyde for godt, - siste sesong i isen var nå gått over i historien!

1864 – 1882 Svend Foyn på Finmark kysten hvor fangstmetoder ble utprøvd og anvendt, - granatharpunen var en realitet.
1882 – 1905 kystfangsten ble utvidet og fangstmetodene ble kjent i andre land.
1904 Fangsten på Finmark ble stanset ved Stortingsvedtak.
(se Kaskelotten 22 side 3).
1881 ble Sandefjords første hvalfangerselskap, interesseselskapet HAABET, for å drive fangst i Båtsfjord (landstasjon),
1902 delte Johan Bryde og verftseier av Framnæs, Christen Christensen selskapet.
1903 Hvalbåten ”Ørnen” gikk til Chr Christensen som dannet Aksjeselskapet Ørnen. Tredamperen ”Telegraf” ble leiet inn og utrustet med eget spekk-kokeri ved Framnæs, det første flytende kokeri under norsk flagg. De satte kursen mot Svalbard, men møtte is og vanskeligheter med endte opp med 1.960 fat.

Det ble drevet fangst langs norskekysten og ved Svalbard inntil 1905, da besluttet styret i Ørnen-selskapet å sende en ekspedisjon til Antarktis.

Pioner I Adolf Amandus Andersen

En av de to pionerene som startet med hvalfangst i Antarktis var Adolf Amandus Andersen (1872 – 1940) fra Sandefjord. Han fikk lisens for fangst fra Deception Island, - nyttårsaften 1903 ble den første hval skutt med moderne utstyr på den sørlige halvkule, - i Magellanstredet.
Sociedad Ballenera de Magallanes ble etablert av Andersen 1905, kokeriet ”Gobernador Bories” ble bygget om på Framnæs, en hvalbåt. ble også levert fra samme verft. Andersen ble nok glemt. .

Pioner II Carl Anton Larsen

Den andre pioneren var Carl Anton Larsen (1860 – 1924) han var jo noen turer i Antarktis før han etablerte seg ned med selskapet Compania Argentina de Pesca i 1903,- med Grytviken. På 55 grader syd ble denne stasjonen bygget i 1904 og drevet fram til 1962. Navnet stammer fra 1780-årene da amerikanerne faktisk drev så hard selfangst at dyra ble utryddet.

Fangstutviklingen i Antarktis

Utviklingen av fangst i Antarktis skjedde i flere faser; årene 1904 – 10 med de første etableringer og konsolidering, etterfulgt av den store ekspansjonen i 1910 – 12.
Colonial Office utstedte følgende lisenser, for landstasjoner eller havn til flytende kokeri. Lisensene gikk over 21 år og gjaldt først for 2 hvalbåter hver, senere flere.

Syd Georgia/ Falklandsøyene:

Selskap Havn Sesong
Compania Argentina de Pesca Grytviken 1905 - 1905
Sandefjord Hvalfangerselskap Stromness Bay 1907 - 1908
Tønsberg Hvalfangeri Husvik Harbour 1907 - 1908
Chr Salvesen & Co New Island, Falkland 1908 - 1909
Chr Salvesen & Co " Allardyce ** 1908 - 1909
Bryde & Dahl (kokeri) Godthul Harbour 1908 - 1909
Chr Salvesen & Co Leith Harbour 1909 - 1910
Compania Argentina de Pesca Jason Harbour ** 1909 - 1910
Hvalfangerselskapet Ocean New Fortuna Bay 1909 - 1910
R Irwin & Sons Prince Olav Harbour 1911 - 1912
** stasjon ikke oppført, brukt som tilleggslisens.
 
På South Shetland finnes: A/S Ørnen Admiraly Bay 1905 - 1906
Ballenera Magallanes ”Gobernardo Bories” Deception   1906 - 1907
AS Nor – ”Nor” Deception   1906 - 1907
NewFoundland Whaling ”Sobraon” Deception   1907 - 1908
Hvalfanger Sydhavet ”Svend Foyn” Deseption   1908 - 1909
A/S Hvalen ”Hvalen” Deseption   1910 - 1911
A/S Laboremus ”Roald Amundsen” Deseption   1910 - 1911
A/S Hektor landstasjon og ”Ronald”   1910 - 1911
 
På South Orkneys finnes: A/S Rethval ”Falkland” Powell Island 1911 - 1912
A/S Thule ”Thule” Powell Island 1912 - 1913
A/S Normanna ”Normanna” Signy Island 1912 - 1913
A/S Corral ”Tioga” Signy Island 1912 - 1913

 

Sesong          
1904 - 1905 1 landstasjon   4 hvalbåter 195 hval 5.302 fat
1913 - 1914 7 landstasjon 17 kokerier 63 hvalbåter 9408 hval 432.061 fat

Vaktliste for sommeren 2001

 • Åpent lørdag og søndag kl. 1100 - kl.1500 (også i fellesferien)
 • Husk å ta på kjeledressen!
 • 10 kroner for voksne, barn gratis sammen med voksne
Dato Vaktmann 1 Telefon Vaktmann 2 Telefon
23. og 24. juni Hans O. Johansen 69 32 74 78 Bjørn Jørgensen 69 32 44 21
30. juni og 1. juli Hans M. Hansen 69 39 08 54 Birger Arvesen 69 34 05 29
7. og 8. juli Kolbjørn Karlsen 69 25 33 70 Oddbjørn Falkensten 69 25 04 68
14. og 15. juli Ole Olsen 69 25 33 70 Knut Olsen 69 37 73 93
21. og 22. juli Thorleif Johansen 69 32 22 58 Øyvind Ellingsen 69 33 36 36
28. og 29. juli Finn Uteng 69 32 77 31 Leif Strand 69 16 91 63
4. og 5. august Bernt Nilsen 69 33 37 44 Arne Paus 69 33 32 88
11. og 12. august Kjell Paulsen 69 33 34 02 John Kjærre 69 33 32 89
18. og 19. august Thorleif Karlsen 69 32 81 23 John Reinertsen 69 32 81 50
25. og 26. august Terje Haraldsen 69 33 06 06 Haldor Hansen 69 33 33 39
1. og 2. september Bjørn Jørgensen 69 32 44 21 Hans M Hansen 69 39 08 54
Ons. 11. juli Jens Gjølberg 69 33 34 14 Birger Syversen 69 33 32 17
Tors. 12. juli Harald Hauge 69 39 75 99 Knut Johansen 69 33 34 08
Fre. 13. juli Kjell Paulsen 69 33 34 02 Harald Storebaug 69 25 53 45
Ons. 18. juli Ivar Andersen 69 32 38 30 Erik Leister 69 39 07 10
Tors. 19. juli William Hansen 69 33 13 05 Bjørn Jørgensen 69 32 44 21
Fre. 20. juli Kjell A. Jensen 69 33 39 35 John Kjærre 69 33 32 89
Ons. 25. juli Victor Short 69 26 84 77 Arne Husbakke 69 28 46 70
Tors. 26. juli Jan Gjølberg 69 32 77 56 Arne Paus 69 33 32 88
Fre. 17. august Øyvind Ellingsen 69 33 36 36 Birger Arvesen 69 34 05 29
 • Nøkkelen henger i i kafeen Lille Fredrik rundt hjørnet mot torvet og statuen.
 • Hvis du må bytte vakt, så bytt innbyrdes med noen av de som står oppført.
 • Ring og ta en prat med den du skal være sammen med på vakta, da bør det ikke bli noen misforståelser!

God Vakt! Hilsen Bjørn Jørgensen


”Southern Actor” kommer til Gamlebyen i Fredrikstad

Det er Sandefjord Reiselivsforening , Lindis Sørum som setter opp reiseruta til ”Southern Actor” sammen med John Reppesgård.
Hvalbåten kommer torsdag 30. august. og blir til mandag 3. september.
Fredag 31. august inviteres skolene til omvisning om bord!

Det er noen år siden 1996, men mange lurer på om hvalbåten ikke snart skal komme en tur igjen, men - nå kommer'n!
God butikk ble for hvalbåten og dens drift sist den var i Gamlebyen. Sandefjord Museene må huske å ta med rikelig med salgsobjekter: Filmene var meget attraktive, det samme var caps og t-shirt.
Det ble vist videofilm i ØHK's museum og folk gikk ned på
kaia og handlet!

 • Håper mange kan stille opp og ta vakter og være behjelpelig med omvisningen fredag, lørdag og søndag.
 • Torsdag 30. august kan vi Østfoldinger ta en buss til Sandefjord og bli med ”Southern Actor” over og hjem til Fredrikstad.
 • Det blir en mulighet å bli med over til Sandefjord 3. september også.
 • Les Kaskelotten nr. 6 - 1996, om ”ACTOR” i månedsskifte aug./ sept.
 • Den yngre generasjon må skynde seg og lære om denne delen av Norgeshistorien som han bestefar var delaktig i!

Tyskland drev også med hvalfangst i Antarktis.

Følgende bedrifter var delaktige i moderne hvalfangst:

 • 1912 ble ”Deutsche Walfang-Gesellschaft Sturmvogel” i Bremen grunnlagt.De drev hvalfangst fra en landstasjon i Lüderizbucht Syd Af-rika, de hadde to hvalbåter som i sin tid ble bygget på Aker Mekaniske Verksted: ”Sturmvogel” og ”Seadler”.
 • 1935 ble ”Erste Deutsche Walfang Gesellschaft mbH” i Wesermünde grunnlagt av firma ”Henkel & Cie GmbH” i Düsseldorf. Lasteskipet ”Württemburg” ble ombygd til hvalkokeri ”Jan Wellem” av verftet
  ”Blohm & Voss” i Hamburg. Hvalbåtene ”Treff I” - ”Treff VIII”, disse deltok i fangst fra 1936 til 1939 i Antarktis.
 • 1936 ble hvalkokeriet ”Walter Rau” bygget på ”Deutsche Werft AG” i Hamburg for eieren Walter Rau av selskapet ”Walter Rau Neusser Öl-werke”. De hadde hvalbåtene ”Rau I” - ”Rau VII” som deltok på hvalfangst i Antarktis fra 1936 til 1939.
  1946 overtok Anders Jahre Sandefjord kokeriet, det fikk navnet ”Kosmos IV”
  1971 ble dette kokeriet solgt til Japan, og kalt ”Kyokosei Maru”.
 • 1936 ble kokeriet ”Unitas” bygget på ”Deutsche Schiffs- und Maschi-nenbau AG” in Weser/Bremen av firma ”Jürgens van den Bergh-MargarineVerkaufs-Union GmbH” sammen med ”Unitas-Deutsche Walfangergesellschaft mbH”.
  Hvalbåtene ”Unitas I ” – ”UnitasX ” deltok i Antarktis fra 1937 til 1939. 1945 ble ”Unitas” tilfalt britene ( krigsbytte) og gikk under nav-net ”Empire Victory”, en kort stund het det også ”A. E. Larsen” (eieren Abraham E. Larsen).
  1948 til 1956 var det ”Union Whaling Company Ltd” i Durban Syd- Afrika som var eiere, - og ble omdøpt til ”Abraham Larsen”.
  1957 ble det solgt til Japan ”Nishin Maru”, det var med på feltet til 1965.
  1957 ble det solgt til Japan,”Nishin Maru”, det var med på feltet til -65.
 • 1936 ble ”Hamburger Walfang Kontor” grunnlagt. Gjennom selskapene ”Finnhval AG” og ”Blaahval AG”, under norske og tyske betingelser ervervet man kokeriet ”C. A. Larsen” med hvalbåtene ”Hval 2 – Hval 7, også ”Skytteren” mit hvalbåtene ”Skudd 1 – ”Skudd 7”.
  1937 ble kokeriet ”Südmeer” kjøpt av Ölmühlen- Rohstoffe GmbH, og med hvalbåtene ”Süd I ” – ”Süd VII ” av ”Hamburger Walfang Kontor” innleid.
  Omtrent samtidig ble kokeriet ”Wikinger” ex ”Vikingen”, med sine hvalbåter ”Wiking I ” - ”Wiking V ” og den innleide ”Vikingen VI ”, ”Vikingen VII ” og ”Vestfold 4 ” overtatt.
  1937 til 1939 deltok alle disse fartøy på hvalfangst i Antarktis.
 • 1949 henvendte Aristoteles Onassis til ” Erste Deutsche Walfang Gesellschaft mbH” ( selskapet hadde ingen båter, men det eksisterte på papiret) med ønske om å kunne være behjelpelig med å bygge opp en hvalfangstflåte. Samme året skulle de amerikanske liberty-båtene av typen ”T2-SE-A1”, Herman F. Whiton”, bygges om til kokeriet ”Olympic Challenger på Kiler Werft ”HDW”. Samtidig ble tolv kanadiske korvetter av ”Flower & Coastal” typen ombygget til hvalbåter.
 • 1950 til 1955 deltok de på hvalfangst i Antarktisk.
  1955/1956 sesongen solgte Onassis ”flåten” til det japanske hvalfangst-selskapet ”Kyokuyo Hogei K. K.”
  1970 / -71var siste sesong for moderskipet/ kokeriet ”Kyokuyo Maru 2” på feltet i Antarktisk.

Walfangdokumetation Peter & Malik Shulze - Oversatt av Erik Leister, mars 2001


Hjemtur i mai - men hvilket år?

Det er snakk om turen fra Sandefjord (til Strömstad) 12. mai 2001.
Festkomiteen i ØHK arrangerte en alle tiders tur. På denne turen ble nok noen ”fylt” med tanker fra den gangen unggutten ble hentet med snekke eller en skikkelig ”dunk – dunk” fiskeskøyte til Onsøylandet eller Hvaler, og bagasjen var skipssekk og koffert, - nok en sesong i isen over.
Det var ikke det helt store antallet deltagere, 34 personer var med. Konene syntes været var helt topp, ikke en krusning på vannet det var som et speil.

Alle spiste og hygget seg - praten gikk livlig, - med dette arrangementet kan festkomiteen og styret ønske alle medlemmer og lesere God Sommer!